I Danmark har vi ikke været specielt dygtige til at overgå til ebøger og ebogslæsere, men det skyldes nok den begrænsede del af dansk litteratur, der er tilgængeligt som ebog. I fremtiden vil alt komme i ebogsformat, og med tiden vil bøgerne af papir måske udfases og langsomt forsvinde helt. Hvis man opbevarer en bog forsvarligt, vil den kunne holde i flere hundrede år og måske over 1000 år, men så er den også så skrøbelig, den knapt kan bladres i uden at papiret krakelerer. Det er skønt og praktisk at holde en bog i hånden, mens man læser denne, men man får efterhånden samme oplevelse med en ebogslæser, der er en elektronisk tablet, hvorpå man kan læse en bog men i elektronisk format.
Fordele ved ebogslæsere
Før eller siden må de fleste bogelskere overgive sig og afprøve en ebogslæser, da der vitterligt er mange fordele forbundet med en ebogslæser. Der findes flere producenter af ebogslæsere, men generelt virker de alle efter samme princip, hvor man køber eller låner nogle ebøger, som man derved har adgang til på sin ebogsløser. Man kan nu have en side fremme ad gangen, og teksten står klart og læsevenligt, således man altid kan sidde behageligt og læse en bog. Fordelene ved en ebogslæser er derfor, at en ebog holder evigt uden at ældes, og man kan nemt transportere masser af bøger med på rejsen, da en ebogslæser sjældent vejer mere end 200 gram. Man sparer også masser plads i boligen til bøger og bogreoler, så der er ingen tvivl om, at det er mere praktisk med ebøger frem for almindelige bøger af papir, der jo også skader miljøet under produktionen.
Markedet for ebøger
Som førnævnt findes der utroligt store mængder ebøger på engelsk, mens udvalget af danske bøger er ret begrænset, men der findes dog en del ebøger på dansk, man kan købe eller låne på biblioteket. Det er muligt at bytte ebøger med hinanden, da der jo blot er tale om en tekstfil, og faktisk kan man læse ebøger på almindelige computere og mobiltelefoner og tablets, men man bliver hurtigt træt i øjnene, da denne slags skærme flimrer i forhold til teknologien bag ebogslæsere, der anvender E-INK, hvor bogstaverne står klart på skærmen, hvilket er strømbesparende og skånsomt for øjnene. En typisk ebogslæser er med 6” skærm i sort-hvid med 4 GB hukommelse, der svarer til omkring 100 bøger. Ebogslæsere kan som regel håndtere ebøger i disse formater:
- TXT
- MOBI
- AZW3
- AZW
- ePub
- RTF
- Adobe DRM
- HTML
En god ebogslæser koster i området 900-2.000 kr., men der er heldigvis tale om en engangsudgift, da flere af dem kommer med evighedsgaranti. Ebøger koster næsten det samme som almindelige bøger, og de skal kun omlades en gang om måneden, så ebogslæsere henvender sig derfor til både skoleelever samt læseheste, der rejser meget. De mest kendte ebogslæsere er disse modeller:
- Pocketbook Toch Lux
- Pocketbook Ultra
- Kobo Aura HD
- Amazon Kindle Paperwhite
- Amazon Kindle Voyage