Den folkekære genre
En samfundsdiskussion pakket godt ind i gys, blod og spænding er formodentligt, hvad mange danskere i dag søger i en god roman eller film. Den folkekære krimi formår i en travl hverdag stadigvæk at fange læserens opmærksomhed ved at benytte spændingselementer og samtidigt kritisere eller diskutere samtiden. Krimiens popularitet er steget markant de seneste år, og man kan i dag finde en eller flere krimier på de fleste danskeres boghylder. Men hvad forårsager denne store popularitet?
Et samlingspunkt
Man kan forestille sig, at krimiens stigende popularitet blandt andet skyldes, at vi efter en travl og muligvis kedelig hverdag længes efter spænding. Det giver os et frirum fra kedelige hverdagspligter at sætte os til rette i sofaen og bruge en time eller to på hjertebankende at følge efterforskerens færd med at fange forbryderen. Der er efterhånden så mange mennesker der følger med i diverse tv-krimiserier, at det er blevet et samlingspunkt for os danskere. Søndag efter søndag kl. 20:00 krummer vi tæer over den ene eller anden krimiserie på TV. For at kunne være med i samtalen på arbejde eller i skolen skal man helst vide, hvad der skete i det sidste nye afsnit af eksempelvis Forbrydelsen eller Rejseholdet.
Bred appel
En anden årsag til populariteten kan være at krimier appellerer bredt. Både unge og gamle, kvinder og mænd kan blive fanget af en god krimi. Der er sågar også krimier i børnehøjde. Scooby Doo og Tin Tin er eksempler på tegnefilm baseret på krimi-genren. Vi vokser op med at se krimier, som passer til vores aldersgruppe og uhyggestærskel, uden at vi nødvendigvis er bevidste om, at det lige præcis er en krimi vi ser/læser. Denne brede målgruppe og genre må også give krimien utroligt mange muligheder og krimiforfatterne brede rammer.