Derfor skal du læse hver dag

Læsning har en lang række gode egenskaber, der styrker din hjerne. Derfor bør du unde dig selv at sætte dig med en god bog én gang dagligt og gerne i mindst 30 minutter.

Afstressende effekt

Når du læser, fokuserer du på dét, du læser. Tanker omkring arbejde, huslige pligter, ting du skal nå med mere lukkes ude for en stund, hvilket giver hjernen en tiltrængt pause. Derudover er der det faktum, at din krop slapper af, når du læser, da du enten læser siddende eller liggende. Det mest afstressende vil være en bog i fysisk form, så ikke øjnene bliver påvirket af lyset fra en interaktiv skærm.

Større ordforråd

Voksne mennesker har et ordforråd på mellem 50.000 og 70.000 ord. Undersøgelser afslører, at folk, der har læst gennem deres opvækst gennemsnitligt ligger i den høje ende af skalaen. Opsummeret betyder det, at jo mere du har læst og læser, des flere ord får du kendskab til. Det gør dig mere nuanceret i din kommunikation og øger din begrebsverden.

Bedre hukommelse

At læse har en positiv effekt på hjernen, herunder især din hukommelse. Din hjerne bliver konstant udfordret i at huske det læste og kæde det sammen med ny information. Folk, der læser meget, husker bedre og har dermed også en væsentligt mindre chance for at udvikle demenssygdomme. Det er altså en væsentlig investering at gøre i sin fremtid at sætte tid af til at læse i hverdagen.

Gode oplevelser

Nutidens forfattere er hamrende dygtige, og du bliver nemt opslugt i de fiktive universer, sætter dig i hovedpersonernes sted og får en god oplevelse med fortællingen. En bog giver mulighed for mange flere detaljer og en længerevarende handling end en film, og det giver en langt bedre helhedsoplevelse. Du lærer personerne at kende og danner dine egne billeder i hovedet.

Du får ny viden

Det, du læser, behøver ikke udelukkende bestå af skønlitteratur. Du får ekstremt meget ny viden ud af at læse faglitteratur. Læs om naturens skabelser, om vores forhistorie, om myter eller sagn eller datidens krige. At læsning giver viden er også én af årsagerne til, at læsning øger din chance for et højtstillet job.

Læs med dine børn

Læsningens gode egenskaber starter allerede i barndommen. At lære at læse er langt hen ad vejen ligesom at lære at cykle. Derfor bør børn øve sig meget. Derudover giver det et væsentligt bedre afsæt for det voksne liv i forhold til førnævnte ordforråd og hukommelse. Der er altså rigtig mange gode grunde til at inddrage børnene i den daglige læsning.

Køb nye bøger i fysisk form til de bedste priser med en Coop rabatkode eller benyt i stedet en Dustin rabatkode, hvis du vil have mulighed for at læse bøger online på en ny tablet, ipad eller computer.